Victory Miles jongeren

“Verander je houding van een veldmuis naar de leiding en de vrijheid van een adelaar”

Victory Miles Voor jongeren is geen gedisciplineerd of militair-achtig programma waarin het gaat over consequenties en straffen. In dit programma willen we geen invloed of controle uitoefenen. Controle heeft iets dwingends in zich. Jongeren ervaren dagelijks de druk van regels en dwang. Het is o.a. de stimulus-respons theorie van Maslow waar jongeren gedurende de pubertijd aan blootgesteld worden. “Hij wordt kwaad omdat ik iets fout doe” of “ Als ik boos wordt of ga huilen dan krijg ik wat ik wil”. Het deel van het brein wat nodig is om rationeel te reageren is bij jongeren niet of nauwelijks ontwikkeld. Het is “wegens verbouwing gesloten”. Reactie op een onprettige situatie is meestal vechten of vluchten. Dat gebeurt zowel fysiek en mentaal. 

We gaan aan de slag met het aanleren van persoonlijk leiderschap. Het is in dit programma niet nodig om met ijzeren vuist de controle te houden. De kracht van dit programma is dat men in de praktijk verbanden leert leggen tussen het gedrag en de ervaringen die tijdens de tocht opgedaan worden.  

Bij elk soort gedrag tijdens de Victory Miles gaan we op zoek naar voorbeelden in de natuurlijke omgeving waar we ons op dat moment bevinden. We kunnen bijvoorbeeld de weersomstandigheden niet bepalen, de wind, regen, zon en wolken manipuleren. De weersomstandigheden zijn niet de ouders of de docenten die men door het gedrag onder controle denkt te hebben. In de natuur bepaalt het weer en de omgeving wat er gebeurd en de jongere bepaalt hoe hij erop reageert. Hij neemt de leiding tussen alle elementen en incasseert de gevolgen van zijn keuze. Dit programma leert jongeren geen discipline of controle van anderen, want dat is slechts invloed van buitenaf. Dit begrip is heel belangrijk want, wanneer men na dit programma terug komt op school, thuis of op het werk dan is daar wel of geen controle van buitenaf. In beide gevallen leidt dat juist tot confrontatie en ruzie. Jongeren hebben gedrag aangeleerd waardoor ze wel of geen controle over iets of iemand denken te hebben. Wanneer volwassen mensen ‘controle’ willen behandelen met ‘controle’, kan dat overkomen als ‘macht’ uitoefenen. We creëren daardoor geen voedingsbodem voor persoonlijk leiderschap om het gedrag van binnenuit te veranderen. Men leert tijdens de Victory Miles dat emoties net als de wind zijn. Het komt elders vandaan en het gaat weer weg. Vervolgens gaan we op zoek naar andere voedingsbronnen die kunnen helpen om een balans te re-creëren voor een gezonde en realistische locus of controle.  

Impact Hike: We beginnen met een stevige wandeltocht inclusief backpack, zeg maar gerust expeditie. Ik noem het de Impact Hike. Het heeft impact omdat we lang en stevig doorlopen. Niet om te straffen maar om de groep en individu op het ‘kookpunt’ te brengen waardoor er ‘knoppen’ geactiveerd worden. Door de hike komt men fysiek en mentaal in het tempo waar het lichaam en geest voor gemaakt zijn. Veel jongeren staan onder druk, voelen zich opgejaagd en ervaren stress. De tijd die we met de hike besteden is vooral om het brein te activeren en het heeft altijd drie effecten; beter concentratievermogen, meer creativiteit om problemen op te lossen, verbetering van conditie. De Ierse neurowetenschapper Shane O’Mara heeft interessant onderzoek gedaan naar het effect van wandelen. Dit is te lezen in zijn boek “Te voet” (2020).

Story telling: Jongeren zijn op zoek naar identiteit. Ik heb honderden verhalen gehoord waarin men niet wist aan te geven wie ze zelf waren en welke waarden ze zelf belangrijk vonden. Alles draaide om verwachtingen en controle van anderen. We gaan tijdens de tocht verhalen vertellen over de cultuur en gewoonten waarin men is opgegroeid. We maken ze bekend met gebeurtenissen van vroeger uit hun nabije omgeving en de helden die in de geschiedenis een rol hebben gespeeld. Een verhaal toont ‘deuren’ en wegen waar de hoofdpersoon langs is gegaan. Delen van het verhaal reiken ‘sleutels’ aan waarmee de jongere zijn of haar eigen problemen kan oplossen. Verhalen versterken de verbeeldingskracht en verbindt met de ‘wortels’ van onze afkomst. Men zal de verhalen als een onverwacht cadeau ervaren. 

Survival vaardigheden: De principes van survival in de natuur lenen zich uitstekend voor ‘praktijk-leren’. Bij het overleven in de natuur zijn er vijf basisprincipes waar je aan moet werken; Bescherming, Locatie, voedsel en water, Navigatie en Medische zorg. Aan de hand van deze principes leert men vaardigheden die direct verband hebben met het oplossen van problemen en ‘overleven’ in de huidige maatschappij.

Met deze manier van leren is het niet nodig om ingewikkelde theorie te kennen. Het zijn de basis-principes die nodig zijn voor persoonlijk leiderschap in het dagelijks leven. We zijn echter door invloed van de huidige maatschappij deze belangrijke principes kwijt geraakt.

De Victory Miles voor jongeren is geen ‘power trip’. We creëren een voedingsbodem waarin spontaan ervaringen ontstaan die men eigen wil maken. In het programma van de Victory Miles zijn belangrijke incentieve vaardigheden opgenomen. Met ‘incentief’ wordt bedoeld dat men door de handeling van binnenuit gemotiveerd wordt om de handeling opnieuw te willen doen. 

De Victory Miles voor jongeren is een 2-daagse survival tocht met een missie.

Voor wie: jongeren waar het gewoon even niet lekker mee gaat thuis of op school. Bijvoorbeeld thema’s als concentratie, emotie, communicatie, acceptatie, zelfvertrouwen, rouwverwerking, drugsgebruik.

Locatie: NoordOostPolder / Friesland/ Overijssel 

Leeftijd: 14 -18

Kosten: 79,- euro per persoon

Max. aantal deelnemers: 8

Min. aantal deelnemers: 4

Wanneer: vrijdag t/m zaterdag (datum of andere dagen in overleg)

Neem contact op voor meer informatie.