Stuiter therapie en ADHD
Puber, ADHD, verslaving en therapie.Puber met ADHD is vatbaar voor verslaving. Helemaal waar! Helaas niet vatbaar voor therapie. Volgens onderzoek gebruiken jongeren die hiervoor medicijnen gebruiken minder snel drugs. “Vul ze preventief met pillen voordat ze aan zelfmedicatie beginnen.” Dat is wat menig psychiater adviseert. Absolute onzin! Ze gebruiken al drugs! De psychiater is de dealer en er wordt veel geld aan verdiend. We zijn erbij en kijken ernaar. Medikinet, Ritalin en Concerta zijn de bekendste ‘legale’ medicijnen die dagelijks door duizenden jongeren worden geslikt. Alle drie vallen ze onder de Opiumwet en zijn super verslavend. Sommige vallen zelfs onder de antipsychotica. Die bezige ‘stuiterballen’ kun je beter zo nu en dan achter het behang plakken met flink wat behangplaksel, in plaats van het vol te proppen met amfetamine en antipsychotica. Bovendien vraag ik me af wat erger is; verslaafd of chaos in het hoofd.
Symptoombestrijding van een lastige puber met ADHD in het westerse klimaat
Gedurende de leeftijd tot ongeveer twaalf jaar kunnen de symptomen vanADHD nog redelijk goed in balans worden gehouden door medicatie. Daarmee is dan ook alles gezegd en gedaan want meer hoeft men niet te verwachten. Het begint pas echt onhoudbaar te worden als de pubertijd aanbreekt. Dan ga je pas wat beleven. De medicatie helpt niet meer. Het is mij opgevallen dat ADHD en HDD allebei het gevolg kan zijn van een trauma tijdens de zwangerschap, bevalling of de prille jeugdjaren. Vervolgens wordt de overgevoeligheid versterkt door ons westerse klimaat. Als we iets zinnigs aan ADHD willen doen heeft onze maatschappij ook een ‘medicijn’ of ‘therapie’ nodig. Aangezien we collectief de eenheid en zingeving kwijt zijn zal ieder individu zijn of haar eigen plan moeten trekken.
Veel pillen voor ADHD en geen tijd voor therapie
Bovenstaande eye-opener kregen ik van een Duitse arts tijdens een lezing in een Schotse verslavingskliniek. Volgens hem zitten we in Nederland als het gaat om het voorschrijven van medicijnen voor ADHD helemaal mis. “Nederlanders houden van pillen. Veel pillen en geen tijd voor therapie”, zei hij in zijn speech met een prachtig Duits-Engels accent. Ik denk dat hij gelijk heeft. Inmiddels verschilt het gebruik van illegale XTC-pillen niet zo veel van ‘legale’ ADHD-pillen. De ‘medicijnen’ mogen alleen onder strikte voorwaarden worden voorgeschreven door de vakhandel. De ‘gebruiker’ moet zijn dosis op tijd innemen. Daar gaat het al mis. Er zijn zelfs slimboos die hun pillen verpulveren en opsnuiven. Anderen zijn Ritalin-dealers en verkopen hun eigen dosis. Beiden zijn strafbaar volgens de Opiumwet. Het doorslikken van uw dosis kan worden ingesnoven.
Chaos in de dosis, chaos in het hoofd, chaos in de omgeving chaos in heel het leven. Verslaving.
In de meeste gevallen is het onmogelijk om de juiste dosis te krijgen. Zeker met jongeren. Onder invloed van hun dagelijkse portie Amfetamine of Methylfenidaat stuiteren ze stoned door de puberteit. Koolzuurhoudende dranken ondermijnen ook een goed therapeutisch effect. Noteer voor de grap eens hoeveel cola en energiedrankjes de gemiddelde puber drinkt. Dan hebben we het nog niet eens over het drinken van bier en alcoholische mixdrankjes. De bijwerkingen zijn ook niet van de lucht; hartkloppingen, hoge bloeddruk, zelfmoordgedachten, wanen. Het nobele streven om naast medicatie ook gedragstherapie te gaan doen, komt in de praktijk simpelweg niet of nauwelijks voor. Het is daarom onmogelijk om de gewenste rust in het puberbrein te bereiken. In de praktijk zien we dat het toedienen van medicatie nauwelijks helpt. Jongeren die al medicatie gebruiken, kunnen evengoed overstappen op ‘zelfmedicatie’ met cocaïne, alcohol of amfetamine.
De beste therapie voor ADHD is alom tegenwoordig: het antwoord is focus op de natuur en ons eigen lichaam en geest
De beste therapie is dichterbij dan we denken. We bewegen er dagelijks in, maar hebben er geen oog meer voor. We worden namelijk verleid door ‘prikkels’ in onze volledig zelfgebouwde en zelfbeheerde omgeving. Het is dus de leefomgeving wat het gedrag beïnvloedt. Ik ken veel adolescenten die de diagnose ADHD op ‘hun voorhoofd hebben’. Ik zal niet bevestigen dat het ADHD is, maar het zijn in ieder geval het grootste deel van de dag ‘stuiterballen’. Op een dag liep ik langs twee jongens die aan de waterkant op een karper zaten te vissen. “Hé, al wat gevangen?” Vroeg ik te hard. “Sssst…doe even rustig man niet zo hard praten , want dan vangen we helemaal niks meer” Ze voegden eraan toe of ik rustig aan wilde doen. Hoe is het mogelijk dat deze jongens uren als tamme lammeren naar vier hengels kunnen turen? Ik liep weg en mijn ogen vielen op de visbenodigdheden die opvallend ordelijk opgesteld waren. Zelfs de slaapzak in de tent was opgevouwen.
Geen woorden maar daden
Puber, ADHD, therapie, verslaving. Het blijft een lastige uitdaging. Ik ben verschillende keren met jongeren en volwassenen op pad geweest in de natuur. Daar verdwijnt het ADHD-gedrag als sneeuw voor de zon. Het is zoveel gezonder dan ons lichaam vullen met medicijnen. Maar om af te sluiten met de visie van de Franse filosoof Paul Ricoeur; “gedrag is een uitdrukking van woorden, en in feite bedoelen we iets anders te zeggen dan we doen”. Kinderen willen door bepaald gedrag zeggen wat ze niet onder woorden kunnen brengen. Het kost tijd om het gedrag van onze kinderen te begrijpen. Veel tijd en een rustige omgeving. En dat hebben we niet. Het is misschien dan het beste om hen gewoon te laten stuiteren.
Comments are closed