Story

7772adbf-d72c-4bf5-9a2c-98790d49fc24
Ik ben Hessel Bakker (1973). Uit persoonlijke ervaring en, die van anderen, heb ik geleerd dat het om ordenen van het ‘verhaal’ gaat. Het maakt niet uit wat je onderneemt, meemaakt of wilt bereiken. Door met het verhaal aan de slag te gaan schep je orde in de ‘chaos’. Je leert alles betekenis geven en kunt weer focussen. Persoonlijk- en dienstbaar leiderschap hebben mij geholpen om weer één dag tegelijk te leven en te genieten. Daarvoor was ik dagen of maanden vooruit aan het plannen. Op zich niets mis mee maar het waren vooral kopzorgen waar ik geen invloed op had.

Toen ik zestien was bezat mijn vader vier autobedrijven, twee benzinestations, een elektrobedrijf en meer dan 25 werknemers. De totale jaaromzet was een paar miljoen gulden. Het leek erop dat ik het ‘imperium’ met mijn broer zou overnemen en, net als mijn vader toen, in een ‘dikke’ Mercedes 350 ‘superklasse’ zou rijden. Prachtige jongensdroom. Ik had een hekel aan leren maar heb wonderlijk genoeg toch een diploma metaaltechniek behaald aan de Schakel in Emmeloord. In die periode raakten de bedrijven van mijn vader in zwaar weer. Drie bedrijven moesten worden afgestoten. Inhoudelijk heb ik daar niet veel van mee gekregen. Ik was nog jong en bezig met waar een zestienjarig mee bezig is; plezier maken. Vervolgens deed ik met iets meer motivatie de opleiding voor automonteur in Zwolle. Die opleiding heb ik niet afgemaakt omdat ik met mijn dienstplicht in de Kromhoutkazerne in Utrecht een nieuwe uitdaging zag. Maar ook dat duurde niet lang omdat, we door omstandigheden toch een deel van het bedrijf overnamen. Niet lang daarna is ons bedrijfsmatig iets overkomen wat enorme impact heeft gehad op mijn denken. Dat heeft me ergens bewust van gemaakt. Daarna ben ik een HBO opleiding gaan volgen en mijn ‘bachelor of theology’ behaald. Vervolgens gebeurden er weer een aantal ingrijpende dingen waardoor ik opnieuw een belangrijke beslissing moest nemen. Ik heb mijn verhaal meerdere keren herschreven en met behulp van een coach heeft het waardevolle betekenis gekregen.

Ik heb altijd geprobeerd de zaken onder controle te krijgen om dat vervolgens ook zo te houden. Niet beseffende dat alles om mij heen in beweging is en, ik dat met mijn ‘gereedschapskist’ aan kennis op wilde lossen. Nou, ik ging keer op keer op mijn ‘bek’.

Om in mijn oude vaktermen te spreken; doordat auto’s steeds meer uitgerust werden met elektronica moest ik nieuw gereedschap aanschaffen om mankementen op te sporen en te verhelpen. De goed gevulde Snapp-on gereedschapskist was niet meer voldoende. Om complexe storingen in de elektronica op te lossen moest ik investeren in apparatuur en scholing. Het oude vertrouwde gereedschap gooide ik niet weg want dat had ik altijd nodig. Waarom zou ik iets wegdoen waar ik goed mee overweg kon? Ik moest gewoon leren om ook met ander gereedschap om te gaan. Sommige stukken gereedschap gebruikte ik vaker dan andere. Ik denk dat iedereen zo zijn voorkeur voor iets heeft.  Ook al kon ik een bout sneller losdraaien met een ratel, dan koos ik toch voor de gewone steek-ring sleutel. Misschien had het met gemakzucht te maken of zo. De steek-ring sleutel lag in de bovenste la en stond bijna altijd open. De ratel lag in de onderste la, zat meestal dicht en koste moeite om open te schuiven.

Zo zie ik het ook met het toepassen en ontwikkelen van persoonlijk leiderschap. We kunnen niet altijd met de eerste de beste reactie wat in ons opkomt de zaken aanpakken. In de meeste gevallen zijn de problemen van vandaag niet op te lossen met alleen de kennis die we tien jaar geleden opgedaan hebben. Er is meer ‘gereedschap’ nodig.

Elk levend wezen heeft capaciteiten om te leren. Mensen en dieren ontwikkelen een ‘mechanisme’ door positieve en negatieve ervaringen. Mensen hebben er ook gevoelens, gedachten en emotie’s bij. Het zijn vooral de negatieve ervaringen die stagnatie in persoonlijk leiderschap veroorzaken. Nadat die ene belastingambtenaar ons bedrijf om zeep had geholpen, waren voor mij vanaf dat moment alle belastingambtenaren klootzakken. Intussen heb ik ook veel goede ervaringen gehad met andere belastingambtenaren. Door met die verbitterde houding dagelijkse akkefietjes maar ook complexere conflicten op te lossen, kwam ik geen stap verder. Het was aanvallen of verdedigen. Ik had me er zelf alleen maar mee.

Persoonlijk leiderschap is leren leven in een wereld die niet te begrijpen en niet te beheersen is. Het is een proces van vallen en opstaan, verbinden, creëren en inspireren.

Op dit moment doe ik de Masteropleiding Geestelijke Verzorging en werk aan een  programma voor persoonlijk leiderschap voor jongeren en (startende) ondernemers.

“Als we verder willen gaan, moeten we teruggaan en die kostbare waarden herontdekken, dat alle realiteit gebaseerd is op morele grondslagen en dat alle realiteit spirituele controle nodig heeft.” Martin Luther King