Story

7772adbf-d72c-4bf5-9a2c-98790d49fc24
Ik ben Hessel Bakker (1973). Uit persoonlijke ervaring en, die van anderen, heb ik ontdekt dat het om ordenen van het ‘verhaal’ gaat. Het maakt niet uit wat je onderneemt. Door met het verhaal aan de slag te gaan schep je orde in de chaos. Je leert alles betekenis geven en kunt weer focussen.

Toen ik zestien was bezat mijn vader vier autobedrijven, twee benzinestations, een elektrobedrijf en meer dan 25 werknemers. De totale jaaromzet was een paar miljoen gulden. Het leek erop dat ik het ‘imperium’ met mijn broer zou overnemen en, net als mijn vader toen, in een ‘dikke’ Mercedes 350 ‘superklasse’ zou rijden. Prachtige jongensdroom. Ik had een hekel aan leren maar heb wonderlijk genoeg een diploma metaaltechniek behaald aan de Schakel in Emmeloord. In die periode raakten de bedrijven van mijn vader echter in zwaar weer. Drie bedrijven moesten worden afgestoten. Inhoudelijk heb ik daar toen niet veel van mee gekregen. Ik was nog jong en bezig met waar een zestienjarig mee bezig is; plezier maken. Vervolgens deed ik met iets meer motivatie de opleiding voor automonteur in Zwolle. Die opleiding heb ik niet afgemaakt omdat ik met mijn dienstplicht in de Kromhoutkazerne in Utrecht een nieuwe uitdaging zag. Maar ook dat duurde niet lang omdat, we door omstandigheden toch een deel van het bedrijf overnamen. Niet lang daarna is ons bedrijfsmatig iets overkomen wat enorme impact heeft gehad op mijn denken. Daarna ben ik een HBO opleiding gaan volgen en wilde absoluut niets meer met het ondernemerschap te maken hebben. Vervolgens gebeurden er weer een aantal ingrijpende dingen waardoor ik opnieuw een belangrijke beslissing moest nemen. Ik heb mijn verhaal meerdere keren herschreven en met behulp van een coach heeft het waardevolle betekenis gekregen. Zinvol ondernemen is een proces van vallen en opstaan, verbinden, creëren en inspireren. Dat is de reden dat ik ondernemers wil uitdagen om buiten de bestaande referentiekaders te denken.

Op dit moment doe ik de Masteropleiding Geestelijke Verzorging en werk aan een educatief  programma voor jongeren en (startende) ondernemers.

“Als we verder willen gaan, moeten we teruggaan en die kostbare waarden herontdekken, dat alle realiteit gebaseerd is op morele grondslagen en dat alle realiteit spirituele controle nodig heeft.” Martin Luther King