Story

Hessel Bakker (1973) weet vanuit zijn werk in de verslavingszorg dat het om ordenen van de mentale en geestelijke ‘chaos’ gaat. Het maakt niet uit wat je onderneemt, meemaakt of wilt bereiken. Door met je eigen verhaal aan de slag te gaan schep je orde in de ‘chaos’. Je leert alles betekenis geven en te focussen. Het aanboren van verschillende voedingsbronnen i.c.m. persoonlijk- en dienstbaar leiderschap helpt om je doelen te bereiken.

Toen Hessel zestien was bezat zijn vader vier autobedrijven, twee benzinestations, een elektrobedrijf en meer dan 25 werknemers. De totale jaaromzet was een paar miljoen gulden. Het leek erop dat hij het ‘imperium’ met zijn broer zou overnemen en, net als zijn vader toen, in een ‘dikke’ Mercedes 350 ‘superklasse’ zou rijden. Prachtige jongensdroom. Hij had een hekel aan leren maar heeft wonderlijk genoeg een diploma metaaltechniek behaald aan de Schakel in Emmeloord. In die periode raakten de bedrijven van zijn vader in zwaar weer. Drie bedrijven moesten worden afgestoten. Inhoudelijk heeft hij daar niet veel van mee gekregen. Hessel was nog jong en bezig met waar een zestienjarig normaal gesproken mee bezig is; plezier maken. Vervolgens deed hij met iets meer motivatie de opleiding voor automonteur in Zwolle. Die opleiding heeft hij niet afgemaakt omdat hij door de dienstplicht in de Kromhoutkazerne in Utrecht een nieuwe uitdaging zag. Maar ook dat duurde niet lang omdat, door omstandigheden toch een deel van het bedrijf werd overgenomen. Niet lang daarna is hun bedrijfsmatig een crisis overkomen wat enorme impact heeft gehad op zijn denken. Dat heeft hem ergens bewust van gemaakt maar kon er nog geen naam aan geven. Daarna is Hessel een HBO opleiding gaan volgen en zijn ‘bachelor of theology’ behaald. Vervolgens gebeurden er weer een aantal ingrijpende dingen waarin hij opnieuw belangrijke beslissingen moest nemen. Hij heeft zijn verhaal meerdere keren herschreven en met behulp van een coach heeft het waardevolle betekenis gekregen.

Hessel  heeft altijd geprobeerd de zaken onder controle te krijgen en vervolgens ook zo te houden. Niet beseffende dat alles om ons heen in beweging is en, dat met zijn ‘gereedschapskist’ aan kennis alles op wilde lossen.

Om in zijn oude vaktermen te spreken; “doordat auto’s steeds meer uitgerust werden met elektronica moest ik steeds nieuw gereedschap aanschaffen om mankementen op te sporen en te verhelpen. De goed gevulde Snapp-on gereedschapskist was niet meer voldoende. Om complexe storingen in de elektronica op te lossen moest ik investeren in apparatuur en scholing. Het oude vertrouwde gereedschap gooide ik niet weg want dat had ik altijd nodig. Waarom zou ik iets wegdoen waar ik goed mee overweg kon? Maar ik moest leren om ook met ander gereedschap om te gaan. Sommig gereedschap gebruikte ik vaker dan andere.  Ook al kon ik een bout sneller losdraaien met een ratel, dan koos ik toch voor de gewone steek-ring sleutel. Misschien had het met gemakzucht te maken of zo. De steek-ring sleutel lag in de bovenste la en stond bijna altijd open. De ratel lag in de onderste la, zat meestal dicht en koste moeite om open te schuiven. Het waren negatieve ervaringen die stagnatie in persoonlijke ontwikkeling veroorzaakten. In die periode werd ik bewust van nieuwe waarden in mijn persoonlijke levensovertuiging. 

Persoonlijk leiderschap is leren leven in een wereld die niet te begrijpen en niet te beheersen is. Maar ondanks dat zijn er voedingsbronnen die helpen om bijvoorbeeld door een crisis heen te komen. Het is een proces van vallen en opstaan, verbinden, creëren en inspireren. We kunnen niet altijd met de eerste de beste reactie wat in ons opkomt de zaken aanpakken. In de meeste gevallen zijn de problemen van vandaag niet op te lossen met de kennis die we tien jaar geleden opgedaan hebben. In de meeste gevallen is er niet eens kennis opgenomen die vandaag nodig is. Er is meer ‘gereedschap’ nodig.

Hessel is vanaf 2003 werkzaam bij Waypoint Urk en begeleid jongeren en volwassenen met een verslaving. Daarnaast is Hessel zelfstandig Geestelijk Verzorger voor met name mensen met verslaving, psychiatrische en/of juridische achtergrond. Ook verzorgt hij coachingstrajecten voor persoonlijk of dienstbaar leiderschap. Op dit moment doet Hessel de Masteropleiding Geestelijke Verzorging.

Opleidingen

  • Bachelor of Theology. Christelijke Hogeschool Ede
  • Klassiek Grieks Universiteit Kampen en Apeldoorn
  • Hebreeuws Christelijke Hogeschool Ede
  • Pre-Master Geestelijke Verzorging (ethiek, inter-religieuze en culturele gespreksvoering, godsdienstwetenschappen, pastorale psychologie, godsdienstpsychologie) Universiteit Utrecht
  • Post-hbo opleiding bemoeizorg. Assertieve psychiatrische begeleiding en behandeling. Rinogroep Utrecht
  • Cognitieve Gedragstherapie. CIVAS Motiverende gespreksvoering. Ekklesia. Houten
  • Trainer Rots en Water fysieke en mentale weerbaarheid. Gadaku Institute. Groningen
  • Masterclass ‘Spreken met impact’. Zwolle.
  • Master Geestelijke Verzorging. Windesheim Zwolle

“Als we verder willen gaan, moeten we teruggaan en die kostbare waarden herontdekken, dat alle realiteit gebaseerd is op morele grondslagen en dat alle realiteit spirituele controle nodig heeft.” Martin Luther King