Story

7772adbf-d72c-4bf5-9a2c-98790d49fc24
Hessel Bakker (1973) weet uit persoonlijke ervaring en, die van anderen, dat het om ordenen van het ‘verhaal’ gaat. Het maakt niet uit wat je onderneemt, meemaakt of wilt bereiken. Door met het verhaal aan de slag te gaan schep je orde in de ‘chaos’. Je leert alles betekenis geven en kunt weer focussen. Persoonlijk- en dienstbaar leiderschap heeft hem geholpen om weer één dag tegelijk te leven en te genieten. Daarvoor was hij dagen of maanden vooruit aan het plannen. Op zich niets mis mee maar het waren vooral kopzorgen waar hij geen invloed op had.

Toen hij zestien was bezat zijn vader vier autobedrijven, twee benzinestations, een elektrobedrijf en meer dan 25 werknemers. De totale jaaromzet was een paar miljoen gulden. Het leek erop dat hij het ‘imperium’ met zijn broer zou overnemen en, net als zijn vader toen, in een ‘dikke’ Mercedes 350 ‘superklasse’ zou rijden. Prachtige jongensdroom. Hij had een hekel aan leren maar heeft wonderlijk genoeg toch een diploma metaaltechniek behaald aan de Schakel in Emmeloord. In die periode raakten de bedrijven van zijn vader in zwaar weer. Drie bedrijven moesten worden afgestoten. Inhoudelijk heeft hij daar niet veel van mee gekregen. Hessel was nog jong en bezig met waar een zestienjarig normaal gesproken mee bezig is; plezier maken. Vervolgens deed hij met iets meer motivatie de opleiding voor automonteur in Zwolle. Die opleiding heeft hij niet afgemaakt omdat hij met zijn dienstplicht in de Kromhoutkazerne in Utrecht een nieuwe uitdaging zag. Maar ook dat duurde niet lang omdat, door omstandigheden toch een deel van het bedrijf werd overgenomen. Niet lang daarna is hun bedrijfsmatig iets overkomen wat enorme impact heeft gehad op zijn denken. Dat heeft hem ergens bewust van gemaakt maar kon er nog geen naam aan geven. Daarna is Hessel een HBO opleiding gaan volgen en zijn ‘bachelor of theology’ behaald. Vervolgens gebeurden er weer een aantal ingrijpende dingen waardoor hij opnieuw belangrijke beslissingen moest nemen. Hij heeft zijn verhaal meerdere keren herschreven en met behulp van een coach heeft het waardevolle betekenis gekregen.

Hessel  heeft altijd geprobeerd de zaken onder controle te krijgen om dat vervolgens ook zo te houden. Niet beseffende dat alles om hem heen in beweging is en, dat met zijn ‘gereedschapskist’ aan kennis alles op wilde lossen. Hessel ging keer op keer op zijn ‘bek’.

Om in zijn oude vaktermen te spreken; “doordat auto’s steeds meer uitgerust werden met elektronica moest ik steeds nieuw gereedschap aanschaffen om mankementen op te sporen en te verhelpen. De goed gevulde Snapp-on gereedschapskist was niet meer voldoende. Om complexe storingen in de elektronica op te lossen moest ik investeren in apparatuur en scholing. Het oude vertrouwde gereedschap gooide ik niet weg want dat had ik altijd nodig. Waarom zou ik iets wegdoen waar ik goed mee overweg kon? Ik moest gewoon leren om ook met ander gereedschap om te gaan. Sommige stukken gereedschap gebruikte ik vaker dan andere. Ik denk dat iedereen zo zijn voorkeur voor iets heeft.  Ook al kon ik een bout sneller losdraaien met een ratel, dan koos ik toch voor de gewone steek-ring sleutel. Misschien had het met gemakzucht te maken of zo. De steek-ring sleutel lag in de bovenste la en stond bijna altijd open. De ratel lag in de onderste la, zat meestal dicht en koste moeite om open te schuiven. Het waren de negatieve ervaringen die stagnatie in persoonlijke ontwikkeling veroorzaakten. Nadat die ene belastingambtenaar ons bedrijf om zeep had geholpen, waren vanaf dat moment alle belastingambtenaren voor mij klootzakken. Intussen heb ik vreemd genoeg ook goede ervaringen gehad met andere belastingambtenaren. Door met die verbitterde houding dagelijkse akkefietjes maar ook complexere conflicten op te lossen, kwam ik geen stap verder. Het was aanvallen of verdedigen maar ik had me er zelf alleen maar mee. In die periode werd ik bewust van de waarden in mijn persoonlijke levensovertuiging. Ik ontwikkelde onbewust een mechanisme die mij hielp om voedingsbronnen aan te boren en het leven in een zinvol verband te begrijpen.  

Persoonlijk leiderschap is leren leven in een wereld die niet te begrijpen en niet te beheersen is. Het is een proces van vallen en opstaan, verbinden, creëren en inspireren. We kunnen niet altijd met de eerste de beste reactie wat in ons opkomt de zaken aanpakken. In de meeste gevallen zijn de problemen van vandaag niet op te lossen met alleen de kennis die we tien jaar geleden opgedaan hebben. In de meeste gevallen is er niet eens kennis opgenomen die later nodig is. Er is meer ‘gereedschap’ nodig.

Elk levend wezen heeft capaciteiten om te leren. Mensen en dieren ontwikkelen een ‘mechanisme’ door positieve en negatieve ervaringen. Mensen hebben er ook gevoelens, gedachten en emotie’s bij.

Op dit moment doe ik de Masteropleiding Geestelijke Verzorging en werk aan een  programma voor persoonlijk leiderschap voor jongeren en (startende) ondernemers.

“Als we verder willen gaan, moeten we teruggaan en die kostbare waarden herontdekken, dat alle realiteit gebaseerd is op morele grondslagen en dat alle realiteit spirituele controle nodig heeft.” Martin Luther King