My heading is awesome

Vince Lombardi Coach Coaching training
Categories:

Lessen voor persoonlijke ontwikkeling van een coach

Lombardi is de beste coach in American Football. Mijn vader zei altijd “er is niets zo veranderlijk als een mens”. Ik begreep nooit zo goed wat hij daarmee bedoelde. De chaos in mijn puberbrein bleef me afleiden. Nu ik wat ouder ben en, denk dat wanneer ik een vorm van structuur gevonden denk te hebben, verandert er weer iets in mijn omgeving. Soms ga ik mee met bepaalde rages. Kan ik opnieuw beginnen. Mensen die bijvoorbeeld een gezin hebben, weten wat ik bedoel. Voor mijn werk ben ik ook altijd op zoek naar tools die mij kunnen helpen om de structuur te krijgen die anderen zo goed lijkt te helpen. Als ik iets wil bereiken heb ik iets nodig waarmee dat mogelijk is. Ik las ooit de biografie van de beroemde American football-coach Vince Lombardi. Hij werd geboren op 11 juni 1913 in Brooklyn, New York City. Als zoon van een Italiaanse immigrant groeide Vince op in een katholiek gezin. In 1928, op 15-jarige leeftijd, ging hij studeren voor priester.

Zeven blokken van graniet. De zeven beste football spelers.

Na twee jaar realiseerde hij zich dat hij niet was geroepen om met een wierookvat te zwaaien. Hij besloot elders te gaan studeren en ging naar het St. Francis College. Daar ging hij spelen in het footballteam als vleugelverdediger. Na zijn afstuderen ging Vince wonen aan de Fordham University en speelde daar ook in het footballteam, waar hij zich aansloot bij de veelgeprezen Fordham’s “Seven Blocks of Granite“. Dit was jarenlang het sterkste aanvallende team in de Amerikaanse voetbalgeschiedenis. Lombardi studeerde in 1937 magna cum laude af aan Fordham. Hij nam de beslissing om assistent-trainer te worden op de St. Cecilia High School in Englewood, New Jersey. Tijdens de acht jaar op St. Cecelia trouwde Vince in 1940 met Marie Planitz en ze kregen twee kinderen.

De kracht van coaching: eenvoud en uitvoering

In 1947 trad Lombardi toe tot de technische staf van Fordham University. In 1949 kreeg Lombardi de kans om zijn coachingcarrière voort te zetten bij het militaire team van West Point. Vince zag het als een mooie uitdaging om assistent te worden van Earl Henry Blaik, ook wel bekend als Red Blaik. Hij kon het niet laten om te leren onder leiding van de beroemde “Rode” Blaik. In deze periode ontwikkelde Vince zijn befaamde “succesformule”, eenvoud en uitvoering. Hij ontwikkelde een bekende reputatie als een onvermoeibare coach. Deze functie bracht hem naar de positie van assistent-coach voor de New York Giants in de National Football League (NFL). Gedurende de vijf jaar bij de Giants hielp Lombardi het team door vijf winnende seizoenen, met als hoogtepunt het kampioenschap in 1956.

Trainen, training en fouten maken maakt niet uit

Lombardi werd vervolgens hoofdtrainer en tekende in januari 1959 een vijfjarig contract met de Green Bay Packers. Hij organiseerde intensieve, slopende trainingskampen en eiste absolute toewijding en inzet van zijn spelers. Lombardi’s stoere en gedisciplineerde stijl werd het meest succesvolle jaar van de Packers in 1960 en won vijf NFL-kampioenschappen, waaronder Super Bowl 1 en 2 overwinningen. Lombardi verdiende de titel van beste voetbalcoach in de geschiedenis. Na een onderbreking van twee jaar keerde Lombardi in 1969 terug om de Washington Redskins te leiden. Dit leidde meteen tot hun eerste winnende seizoen in meer dan tien jaar! Het lijkt allemaal heel positief, maar natuurlijk verloren de teams van Lombardie ook wedstrijden. Tijdens cruciale wedstrijden werden fouten gemaakt. Maar de fouten werden gecompenseerd door een bijzondere teamgeest.

Homerun van coach Vince Lombardi

Helaas werd in 1970 in Lombardi een ernstige vorm van darmkanker vastgesteld. Vince Lombardi overleed korte tijd later op 3 september 1970 op 57-jarige leeftijd. Hij maakte als het ware zijn laatste ‘Homerun’. Vince Lombardi was een geliefd en nationaal icoon geworden. Duizenden mensen woonden de twee afzonderlijke begrafenissen bij. Kort na zijn dood werd Lombardi opgenomen in de Pro Football Hall of Fame. Elk jaar wordt zijn naam geëerd door de Vince Lombardi-trofee uit te reiken aan de Super Bowl-kampioen.

Lessen van Lombardi voor coaching in het bedrijfsleven

De methoden van coaches die legendarische successen hebben behaald, komen zeer voorzichtig de zakenwereld binnen. Gelukkig maar, want met die aanpak krijgt het bedrijfsleven meer inspiratie om te groeien. Managers zouden meer kunnen leren van sportcoaches omdat zij van nature een bijzondere manier van communiceren hebben. De valkuil die managers voor zichzelf creëren is een verkeerde manier van communiceren en allerlei regels om hun eigen positie veilig te stellen. Zolang er veel geld wordt verdiend, maakt niemand zich druk. De mensen waarvan het bedrijf afhankelijk is, zijn echter direct afhankelijk van de eerste crisis. Het nieuwe soort management wordt nog lang niet in elk bedrijf toegepast. Er zijn nog steeds miljoenen bedrijven die op de oude manier werken. Managers stoppen dit in hun heilige huizen en zouden zich ervoor moeten schamen. Groei komt voort uit leren van anderen en openstaan voor samenwerking en communicatie.

Lessen van Lombardi over coachen: eenvoud en uitvoering

De aanpak van Vince Lombardi is gebaseerd op eenvoud en uitvoering. Dat simpele spreekt mij aan, maar dan komt het aan op de uitvoering. Was alles maar zo eenvoudig dat we het niet hoefden te doen. Lombardi maakte zich in eerste instantie niet druk om het resultaat. Geen krampachtige focus op het behalen van succes. Het succes was het logische gevolg van de veranderingen. Lombardi trainde niet om te winnen. Dat klinkt vreemd, maar dat was hij nooit van plan. Hij was gericht op de teamspirit en alles uit jezelf halen. Het resultaat volgt.

Comments are closed

scorelijst
User Thumbnail Description Date Points
Hessel Visit a post to get 1 point
punten Award
20 november 2023 1 Punt
Hessel Visit our site to get 10 points
punten Award
20 november 2023 10 punten
Hessel Visit a post to get 1 point
punten Award
15 november 2023 1 Punt
Hessel Visit our site to get 10 points
punten Award
15 november 2023 10 punten
Hessel Log in to our website to get 30 points
punten Award
15 november 2023 30 punten
Hessel Visit a post to get 1 point
punten Award
14 november 2023 1 Punt
Hessel Visit our site to get 10 points
punten Award
14 november 2023 10 punten
Hessel Visit a post to get 1 point
punten Award
14 november 2023 1 Punt
Hessel Visit a post to get 1 point
punten Award
10 november 2023 1 Punt
Hessel Visit a post to get 1 point
punten Award
10 november 2023 1 Punt