My heading is awesome

CV manager persoonlijk leiderschap

CV van een leider met Persoonlijk leiderschap

De CV van een leider met persoonlijk leiderschap. Regelmatig vroeg ik me af hoe een sollicitatiebrief van een leider of manager eruit zou zien. Vervolgens heb ik ooit wat cv’s gelezen en er was niets om over te klagen. Maar in de praktijk bleken alle mooie woorden en zinnen niet uit de verf te komen. Deels ligt dat denk ik denk aan de weerbarstige praktijk en deels aan overmoed, integriteit, koppigheid en dergelijke termen. Er zijn wetenschappelijke studies uitgevoerd die bewijzen dat eigenschappen als beoordelingsvermogen en karaktereigenschappen niet te beschrijven zijn. En toch besteden de meeste mensen er veel tijd aan. Heel vreemd.

We hebben leiders nodig. Echt leiderschap wat de mensheid dient. Maar we lijden onder veel persoonlijk leiderschap.

De wereld heeft leiders nodig, landen hebben leiders nodig, provincies hebben leiders nodig, gemeenten hebben leiders nodig, bedrijven hebben leiders nodig, scholen hebben leiders nodig, gezinnen hebben leiders nodig, allemaal hebben we leiderschap nodig. Als er geen leiderschap was, wat dan? Als we alle leiders stoppen, wat zou er dan gebeuren? Zelf denk ik dat het een stuk beter zou zijn in de wereld. Minder of zelfs geen oorlog. Geen waanzin van een Amerikaanse leider om met een atoombom een orkaan te bestrijden. De Eerste en Tweede Wereldoorlog zouden er niet zijn geweest. Hitler had alleen voor infrastructuur en werkgelegenheid kunnen gezorgd en daarvoor een standbeeld kunnen krijgen. Napoleon zou met zijn rugzak een mooie roadtrip door Europa hebben gemaakt. Zijn reisverhalen zouden ons nu kunnen inspireren.

Cirkel van invloed. Pro-activiteit. Persoonlijk leiderschap.

Het gaat niet zo goed met de leiders in onze wereld. Zolang men alles onder controle wil houden, blijven de perspectieven van de gewone man beperkt. Gelukkig heb ik geleerd dat ik er iets aan kan doen. Ik kan geïrriteerd raken, gefrustreerd en noem maar op. Maar daar word ik niet blij van. Mijn perspectief wordt daardoor vertroebeld. Ik heb het over bewustzijn en pro-activiteit. Ik kan er actief iets aan doen. Covey zegt immers dat we in een cirkel van bewustzijn en in een cirkel van invloed leven. Als ik in die cirkel van bewustzijn blijf klagen, verander ik mijn situatie niet. Mensen die overal over klagen en anderen de schuld geven, maken zichzelf en hun omgeving ongelukkig. Ik geef toe, er zijn momenten waarop het leven niet leuk is. Maar kom op, “de bal is rond en als je niet scoort verlies je” zou Johan Cruijff zeggen. Martin Luther King werd zich bewust van de invloed van Gandhi dat hij iets kon doen aan de rassenscheiding. Vervolgens organiseerde hij de beroemde sit-ins en de busstakingen. Na jaren van strijd tegen heersende leiders werd de rassenscheiding in de Verenigde Staten opgeheven.

Leiderschap in de geschiedenis

Op internet heb ik tevergeefs gezocht naar het CV van Martin Luther King. Gelukkig heb ik het niet gevonden. De acties die hij heeft gedaan zeggen mij genoeg. Ik ga een paar jaar terug in de geschiedenis. Mozes, weet je, de man die het volk Israël uit Egypte leidde. Stel je voor dat hij vandaag zou solliciteren bij een grote multinational. Ik ga geen volledig cv schrijven van de beste man. Maar ik wil toch enkele karaktereigenschappen noemen die hij ongetwijfeld niet in zijn CV zou omschrijven.

CV en persoonlijk leiderschap van Mozes

“Ik ben wars van leiderschap. Heb een spraakgebrek en leef het liefst in afzondering en mediteer graag uren op een berg.
Soms heb ik wel de passie en energie maar geen overzicht meer op mijn doel.
Als mensen niet naar me luisteren, is mijn motto ‘niet praten, gewoon slaan’.
Ik hou niet van discussies en los ze liever op met geweld.
Uiteindelijk zal ik mijn doel niet bereiken”.

Briljante motivatie toch? Zo vaak zie je ze niet. Mozes is een man van tegenstellingen. Het ene moment wil hij absoluut geen leider zijn. Het andere moment loopt hij door de Rode Zee. Moses heeft in 40 jaar een schat aan leiderschapskwaliteiten nagelaten. Het is een mythe dat leiders worden geboren. Leiderschap ontwikkel je door proactief je eigen ding te doen. Kom in beweging en blijf in beweging. Dat betekent niet dat je gek hoeft te worden. Die meditatieve momenten zijn van groot belang. In de stilte ontstaan nieuwe ideeën en energie. Geen brief van leiders die hun ego op elkaar spiegelen en ons zo nieuwe perspectieven ontnemen. Alsof er geen andere oplossing was.

Stoppen geeft blijk van goed leiderschap

Ik heb in ieder geval geprobeerd de lezer met een paar woorden te trainen om iets te doen als je de hersenstructuur over leiderschap wilt veranderen. Wat ik in de situatie van Mozes heb ontdekt, is dat hij juist door zijn leiderschap tegen de stroom in moest. Je kunt mooie woorden op een cv schrijven, maar als de situatie je verlamt, blijft er niets over van je actieve leiderschap. Het kan zijn dat je twijfelt of je het wel goed doet in je bedrijf, je huwelijk of de opvoeding. Pak in een bepaalde moeilijke situatie je tas, open je mond, stap uit of doe in ieder geval iets. Stop met datgene wat niet goed gaat. Dan doe je altijd het juiste en creëer je nieuwe groeimogelijkheden. Dat is leiderschap in elke situatie op hoog niveau en wat gezien wordt op hoog niveau.