My heading is awesome

Categories:

Rode draad

Wat in al mijn blog’s als een rode draad steeds naar voren komt is mijn persoonlijke onderzoek van intussen ruim twintig jaar over psychische kwetsbaarheid en verslaving. In mijn leef- en werkomgeving zijn dat bevindingen in een groeiende gemeenschap van nu iets meer dan 21.000 inwoners.

Emotioneel verlies

In de literatuur en talloze onderzoeken komt het steeds naar voren dat overmatige en langdurige stress de oorzaak is van de meeste psychische klachten en verslavingen. Stress veroorzaakt een verlies van veel vitale mentale en lichamelijke functies. Vooral emotioneel. Ik kan dat in de praktijk alleen maar bevestigen. Alle personen die ik begeleid heb hadden niet de vaardigheden om zichzelf te weerhouden van welke verslaving dan ook. Of dat nu cocaïne, cannabis, alcohol of medicatie was. Overigens, ik schrik nog dagelijks van de hoeveelheid medicatie er onnodig geslikt wordt.

Meer vechten, vluchten of bevriezen

Hoe meer onze maatschappij ontwikkelt des te meer behoefte eraan is om daar afstand van te doen. De maatschappij is er niet op gericht om mensen een gelukkig en zorgeloos leven te bieden. Als we dat denken dan houden we onszelf voor de gek. Het is geen hoge wiskunde om dat te berekenen. De Romeinse keizers riepen het al; “geef het volk brood en spelen”. Tegenover elke inperking staat weer een goedmakertje. Ga voor de grap eens een opsomming maken wat dat de wereld heeft gebracht. Het is precies daar waar het meeste geld is te verdienen namelijk; farmaceutische middelen, schulden, voedsel en verslavingen. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om tabak duurder te maken. Waarom zou die persoon roken denk je? Omgaan met stress of intrinsieke onrust immers. Die persoon krijgt alleen maar meer stress en neemt zich voor om een uur per week meer te gangwerken. Probleem opgelost? Nee, natuurlijk niet Door meer te werken raken we alleen nog maar meer gestrest.

Vergelijkbare omstandigheden

In mijn persoonlijke onderzoek stuit ik op verschillende vergelijkbare omstandigheden waar psychische stoornissen en verslavingen zich voordoen. Ik doe daarmee geen uitspraken over cijfers en of het in die gebieden meer voorkomt dan in andere. Dat heeft volgens mij ook geen zin. Hoewel de media er altijd een oordeel over lijkt te hebben. Naast mijn eigen leefgebied Urk, heb ik met mensen mensen uit Volendam, Spakenburg en Twenterand samengewerkt. Ik was nieuwsgierig waarom er juist op die plaatsen ‘anders’ met verslavende middelen werd omgegaan.

Economische versus emotionele verliezen

Wat mij opviel was dat elk van die gemeenschappen t maken heeft gehad met economische verliezen. Vissersplaatsen zoals Urk, Spakenburg, Volendam en Goeree-Overflakee hebben te maken gehad met enorme inkrimping van de vissersvloot. Ook zijn het alle voormalige eilanden.

Omgeving

De omgeving waarin we opgroeien heeft invloed op de ontwikkeling van ons brein. We leren al vroeg omgaan met de omgeving waarin we moeten leven. We leren de geluiden, kleuren en geuren kennen. We zien buurten verbeteren of verpauperen. We hechten ons aan ouders, vrienden en andere bekende vertrouwde personen. Al die dingen slaan we op in ons brein. Ons brein ontwikkelt daarmee op zijn beurt weer allerlei andere details die noodzakelijk zijn om te functioneren.

 

Andere omgeving

 

Comments are closed