Rond de leeftijd van tien jaar is de identiteit van iemand wel ongeveer een feit. Men heeft de taal en cultuur waarin men is opgegroeid aangeleerd en kan zich daarmee goed redden. Op den duur wordt men uiteraard door schade en schande nog wel wat wijzer maar, dat staat los van de identiteit. Groei en ontwikkeling van de identiteit komt van buitenaf door, als de zintuigen goed werken, taal en beeld. De meeste eigenschappen van die identiteit zijn goed en functioneel. Maar er zijn ook behoorlijk wat denkpatronen die de werkelijkheid geen recht doen, als we al over een absolute werkelijkheid kunnen spreken. De werkelijkheid is dat de wereld voortdurend verandert en mensen zich aanpassen, in het Latijns is dat ‘accomodare’ met een specifiekere betekenis namelijk, het in overeenstemming brengen met’ of ‘het aanpassen aan een omgeving met een bepaald doel’.

Welk doel en hoe werkt het? Het kan het behalen van een diploma zijn of het aflossen van een schuld. Het bereiken van het ideale gewicht of het lopen van de marathon in New York. Voor alle doelen is accomodare nodig. Ook de gevolgen van het Covid-19 virus te beperken, controleren en uitbannen is een doel en vraagt om accomodare. Na de fase van accomodare komt iets of iemand dus dichter bij het doel.

Niet alleen het Coronavirus laat ons bijvoorbeeld denken dat mondkapjes besmetting tegen kunnen gaan. Er is namelijk nog een veel ernstiger virus dat bestreden moet worden om de burger nog meer te beperken. Het dragen van mondkapjes helpt niet tegen een ‘virus’ die ons denken besmet. Sterker nog, het bevestigt juist dat we besmet zijn met een oud Grieks virus. Als dat nog meer de kop op gaat steken en we worden ons er niet van bewust, dan vervreemden we van alles wat ons lief en dierbaar is, zelfs van onze eigen identiteit. Volgens natuurlijke principes is ‘vervreemding’ het gevolg van identificatie met iets of iemand.

In elk land is er de elite die het voor het zeggen heeft. Dat zijn o.a. de bestuurders, ambtenaren, multinationals, rechters, advocaten en nog wat van die invloedsrijkelui. Tot zo ver niets mis mee en bestuur is nodig omdat de gewone hardwerkende burger daar geen tijd of behoefte aan heeft, dus iemand moet het doen. Het is ook de elite die beslissingen neemt en ervoor zorgt dat er bijvoorbeeld een nationaliteit aangenomen kan worden. Dat alles draagt bij aan een identiteit. Prima maar, de geschiedenis laat zien dat er bij die elite een zeer besmettelijk virus actief is namelijk; Pleonexia.

De elite wil zich tijdens het uitvoeren van haar taken niet identificeren met het ‘volk’ maar sleutelt ondertussen wel aan de identiteit van burgers. Dat kan, zoals men de burger doet voorhouden, nuttig zijn maar, dat is tevens ook een problematisch symptoom van Pleonexia.

Pleonexia’ is het Griekse woord voor ‘hebzucht’ en dat was in het oude Griekenland een serieuze ziekte in het menselijk individuele denken die dringend behandelt moest worden. Pleonexia zorgt er voor dat mensen doordrongen worden van een eindeloze en onverzadigbare zucht naar bezit. Niet alleen fysiek geld of materieel maar ook mentaal en geestelijk bezit. Dit geldt niet alleen voor de elite die steeds meer wil maar ook de burger wil steeds meer; meer duidelijkheid, meer veiligheid, meer vrijheid, meer inkomen etc. De elite past dit trucje veelvuldig toe. Het is net een bordspel. Als speler van een bordspel denk je meer na over welke keus de ander gaat maken als reactie op jouw je eigen zet. Het verplicht laten dragen van een mondkapje bijvoorbeeld staat a.h.w. symbool voor het monddood maken van mensen. Maar ook het scheiden van oude en jonge mensen om besmetting te voorkomen staat symbool voor het afnemen van iemands identiteit en tegelijk klaarstomen voor het aannemen van een nieuwe.

Besmetting van het Pleonexia virus gaat snel, het ‘medicijn’ is schaars en er is weinig tot geen animo bij de elite om er miljoenen voor uit te trekken. Wel geld voor de accomodare maar niet voor het Pleonexia virus. Nou ja, niet direct dan maar via allerlei omwegen natuurlijk wel.

Pleonexia moet behandelt worden met een flinke dosis bewustwording dat we er allemaal door besmet kunnen raken. Het spreekwoord ‘door schade en schande wijs worden’ is niet genoeg, te laat zelfs. De elite moet weer vroom en degelijk toegerust worden om te doen waarvoor ze ‘geroepen’ worden namelijk; dienstbaarheid. Prof. dr. Andreas Kinneging noemt het de ‘inner check’ om de begeerten van het hart in toom te houden. Maar volgens hem is deugdzaamheid in onbruik geraakt. De Belgische Psycho-analyticus Paul Verhaeghe is van mening dat ‘pleonexia’ hierin een rol speelt. Misschien kunnen de burgers een steentje bijdragen door te zorgen voor de juiste accomodare. Die zal er zeker komen en dat weet de elite.

Bronnen

https://www.brainwash.nl/bijdrage/psychoanalyticus-paul-verhaeghe-als-je-lichaam-begint-te-protesteren

prof. dr. Andreas Kinneging. Cultuur onder vuur congres 2019 over Elite. YouTube.

Wolters Grieks-Nederlands woordenboek

http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/accommodatie

Gift voor artikel

Wanneer u het een leerzaam artikel vond mag u een gift doen. Alvast bedankt.

€2,00

%d bloggers liken dit: