Stuiter therapie

Jongeren met ADHD zijn verslavingsgevoelig. Absoluut waar! Jongeren die daarvoor medicatie gebruiken zouden volgens onderzoek minder snel drugs gaan gebruiken. ´Stop ze preventief vol met pillen voordat ze aan ‘zelfmedicatie’ gaan doen´. Dat roept menig psychiater. Absolute onzin! Ze gebruiken namelijk al drugs! De psychiater is de dealer en er wordt veel geld aan verdiend.  We staan erbij en kijken ernaar. Medikinet, Ritalin en Concerta zijn de meest bekende ‘legale’ drugs die duizenden jongeren per dag wegslikken. Alle drie vallen onder de Opiumwet en werken super verslavend. Sommigen vallen zelfs onder de anti-psychotische middelen. Je kunt die drukke ‘stuiterballen’ beter af en toe even met veel behangplaksel achter het behang plakken, in plaats van volstoppen met amfetamine en antipsychotica. Ik vraag me trouwens af wat er erger is; verslaafd of chaos in het hoofd.

Bovenstaande ‘eye-opener’ kregen we mee van een Duitse arts tijdens een lezing in een Schotse verslavingskliniek. Volgens hem zijn we in Nederland doorgeslagen als het gaat om medicatie voorschrijven voor ADHD. “Dutch people love pills. Lot’s of pills and no time for therapy” , sprak hij in zijn betoog op een mooi duits-engels accent. Ik denk dat hij gelijk heeft. Intussen verschilt het gebruik van illegale XTC pillen volgens mij niet zoveel van ‘legale’ ADHD pilletjes.

De ‘drugs’ mogen alleen onder strenge voorwaarden voorgeschreven worden door de gespecialiseerde dealers´. De ´gebruiker´ moet zijn dosis op tijd nemen. Daar gaat het al mis. Er zijn zelfs slimbo´s die hun pilletjes verpulveren en opsnuiven. Anderen zijn Ritalin dealer en verkopen hun eigen dosis. Volgens de Opiumwet is dat allebei strafbaar. Je dosis naar binnen slikken mag wel maar naar binnen snuiven niet.

In de meeste gevallen is het onmogelijk om een juiste dosering te krijgen. Vooral bij jongeren niet. Onder invloed van hun dagelijkse portie Amfetamine of Methylfenidaat stuiteren ze half stoned door de pubertijd. Koolzuurhoudende dranken ondermijnen ook nog een goede therapeutische werking. Let er voor de lol eens op hoeveel cola en energiedranken er door de gemiddelde puber wordt weggewerkt. Hebben we het nog niet eens over het drinken van bier en alcoholische mixdrankjes.

De bijwerkingen zijn ook niet van de lucht; hartkloppingen, hoge bloeddruk, zelfmoord gedachten, waanideeën. Het nobele streven om naast medicatie ook aan gedragstherapie te doen, blijkt in de praktijk gewoon niet of nauwelijks te gebeuren. Onmogelijk dus om de gewenste rust in het puberbrein tot stand te brengen.

In de praktijk zien we dat het preventief toedienen van medicatie nauwelijks helpt. Jongeren die al medicatie gebruiken, stappen net zo makkelijk over op ‘zelfmedicatie’ met cocaïne, alcohol of amfetamine. Er moet gewoon betere therapie komen. Te beginnen bij de psychiaters.

De beste therapie is dichterbij beschikbaar is dan we denken. We bewegen ons er elke dag in maar hebben er geen oog meer voor. Dat komt omdat we verleid worden door ‘prikkels’ in onze volgebouwde en zelf ter hand genomen omgeving. Ik bedoel dus dat de leefomgeving invloed heeft op het gedrag.

Ik ken een stel pubers met diagnose ADHD. Ik zal niet zeggen dat ze ADHD hebben maar stuiterballen zijn het zeker. Op een dag trof ik de twee ‘stuiterballen’ aan langs de waterkant. Ze waren aan het vissen.  “Hey willen ze beetje bijten?” vroeg ik. “Sssst..niet zo hard praten en, ook niet zoveel bewegen want dan jaag de vissen weg”

Wat?! Zij voegen of ik rustig wilde doen. Hoe is het mogelijk dat deze gasten nu als makke lammetjes zonder enige beweging de vishengel vast konden houden? Het kan dus wel!

Ik ben inmiddels verschillende keren met jongeren en volwassenen in de natuur erop uit geweest. Daar verdwijnt het ADHD gedrag als sneeuw voor de zon. Het is zovele malen gezonder dan ons lichaam volstoppen met medicatie. Oke ik hoor verschillende ouders zeggen dat het bij hun kind wel helpt. Dat kan! Maar dan is de natuurlijke therapie altijd nog beter. Maar om met de visie van de franse filosoof Paul Ricoeur af te sluiten; “gedrag is een expressie van woorden, en eigenlijk bedoelen we iets anders te zeggen”. Kinderen willen door bepaald gedrag iest zeggen wat ze niet onder woorden kunnen brengen. Om het gedrag van je kind te begrijpen is tijd nodig. Veel tijd. En dat hebben we niet. Dus..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s