Stappen van overwinning op jezelf

Coaching en persoonlijk leiderschap

man in red crew neck sweatshirt photography
Foto door bruce mars op Pexels.com

 

Het leven lijkt vanzelfsprekend maar het komt vaak voor dat mensen geen keus durven maken, terwijl die keuzes meer vrijheid kunnen opleveren. Angst voor de gevolgen die het kan hebben. In de praktijk blijkt dan vaak dat het de onbewuste angst is voor confrontatie met de leegte van binnen. Vergelijk het met de koffer die je meeneemt op reis. Op de bestemming blijkt dat de koffer leeg is. Je moet er dan het beste van maken zonder de dingen waar je zo aan gehecht bent. Victor Frankl (1905-1997), Joods psycholoog en neuroloog, heeft tijdens zijn gevangenschap in de concentratiekampen Auschwitz en Theresiënstadt, de basis voor zijn logotherapie bedacht, waardoor hij en vele anderen staande wisten te blijven en zo overleefden. Het is geen psycho-therapie maar een benadering op zingeving. Het gaat om verbanden zoeken met voedingsbronnen voor een zinvol leven in alle omstandigheden. Zelfs de Duitse SS officieren waren onder de indruk van die levenshouding. Frankl kreeg daardoor de mogelijkheid om in de concentratiekampen les te geven en een zelfs eigen kliniek op te zetten voor lotgenoten met depressie en suïcidale gedachten. Onderstaande stappen zijn een richtingaanwijzer om jezelf te overwinnen en innerlijke krachtbron te ontdekken.

  1. Levensverhaal. Begin met het opschrijven van je levensloop. Gewoon beginnen en het hoeft niet in een dag af te zijn. Het is een levenswerk wat inzicht geeft in het pad wat je hebt afgelegd. Wees voorbereid op het herbeleven van pijn en verdriet. Vier de ‘successen’ die je ooit hebt behaald nog maar een keer. Kun je niet schrijven of typen door welke omstandigheid dan ook? Leer dat dan of zoek iemand die het voor je wil opschrijven. Maak er werk van!
  2. Meditatie. Dwing jezelf om elke dag, bij voorkeur in de morgen, aan meditatie te doen. Dat kan een stuk uit een boek zijn, muziek, stilte in huis of een ritueel. Ben je in staat om de natuur in te gaan? Doe dat! Luister in dat geval niet naar muziek. Muziek is goed maar in de natuur vervormt het jouw contact met de realiteit.
  3. Zoek een coach. Alleen ga je het niet redden. Mensen zijn afhankelijke wezens op welk gebied dan ook. Zonder elkaar is het leven op planeet aarde niet mogelijk. De coach stelt jou vragen, zet je een spiegel voor, reflecteer op jezelf. De coach is niet alleen een ‘sparringspartner’ maar ook een ‘biechtpartner’. Vraag naar een coach die niet naar jou pijpen danst maar die jou op je kop laat zetten, je frustraties laat voelen, je boos maakt, je handelwijze durft af te branden, nieuwe inzichten laat zien en voedingsbronnen laat ontdekken; dan heb je een goede coach!
  4. Bewustwording. Het schrijven van je levensverhaal en het bevragen door de coach maakt je bewust van manieren hoe jij de zaken aanpakt en de wereld inkijkt. Maak de balans op. Je word je bewust van je ‘paradigma’s’ die waarschijnlijk niet meer efficiënt zijn in nieuwe situaties. Laat de bewustwording niet ophouden maar ga ermee door. Laat confronterende ontdekkingen op je inwerken. Verwonder je!
  5. Doel. Werk naar een doel toe. Het maakt niet uit of je dat doel behaalt en bijsturen kan elk moment. Schaam je niet voor fouten. Die kunnen later zelfs nog van pas komen. Leef voor je doel en je zult ook anderen inspireren!
  6. Acceptatie. Accepteer dat het leven soms tegen zit of misschien zit het door omstandigheden wel elke dag tegen! We hebben geen invloed op de gebeurtenissen die ons overkomen. Leer van binnenuit ermee omgaan. Vraag hoe je dat aan de volgende generatie door kunt geven. Acceptatie is geen zwakte. Streef niet naar perfectie. Leef je leven met al je ‘lek en gebrek’ en vergeet niet de humor. Dit is een stap waar innerlijke ‘kracht’ vanuit gaat.
  7. Conditie. Conditie is niet voor iedereen logisch. Mensen met een beperking gaan anders om met het begrip conditie. Ben je valide, werk dan aan je conditie met dankbaarheid. Kastijd jezelf niet maar doe wat nodig en haalbaar is.
  8. Voedingsbodem. Hou van jezelf en dan van anderen. Creëer een liefdevolle voedingsbodem waarop je terug kunt vallen. Dat kan je gezin zijn je huwelijk, je vrienden en je veilige thuisbasis waar je na een tegenslag je ‘lege tank’ op kunt laden.
  9. Kennis. Volg een opleiding, training of cursus en lees boeken. Het hoeft geen kennisboek specifiek voor jouw vak te zijn, integendeel. Een klassieke roman geeft misschien meer inspiratie. In een ander artikel maak ik een lijst met inspirerende klassiekers!
  10. . Maak een ‘to do list’. Het maakt je hoofd leeg en je kunt focussen zonder teveel energie te verspillen. Het is een lijst van dingen en van mensen waar je nog zaken mee wilt of moet afhandelen. Vanuit de visie van Victor Frankl leer je zo de vragen te ordenen die het leven aan jou stelt stelt. Verdeel de lijst in vier categorieën; Dringend: zaken die vandaag of morgen af moeten. Belangrijk; zaken die volgende maand af mogen zijn. Belangrijk maar niet noodzakelijk; zaken die belangrijk zijn maar die ook volgend jaar af mogen zijn. Dromen; bedenk wat je ooit nog zou willen doen. Ook al is het niet realistisch. Doe eens iets geks waardoor je droom weleens werkelijkheid zou kunnen worden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s