De CV van een leidinggevende

man and woman shaking hands
Foto door rawpixel.com op Pexels.com

Regelmatig vraag ik me af hoe een sollicitatiebrief van een leider of manager er vandaag de dag eruit ziet. Ik heb ooit enkele cv’s gelezen en daar was niets op aan te merken. In de praktijk bleken die prachtige woorden en zinnen toch niet uit de verf te komen. Deels ligt dat denk ik aan de weerbarstige praktijk en deels aan overmoedigheid, integriteit, koppigheid en nog wat van dat soort termen. Er zijn wetenschappelijke studies gedaan die bewijzen dat kwaliteiten als beoordelingsvermogen en karaktereigenschappen niet te beschrijven zijn. En toch besteden de meeste mensen er veel tijd aan.

De wereld heeft leiders nodig, landen hebben leiders nodig, provincies hebben leiders nodig, gemeenten hebben leiders nodig, bedrijven hebben leiders nodig, scholen hebben leiders nodig, gezinnen hebben leiders nodig, je hebt zelf leiding nodig. Als er geen leiding zou zijn, wat dan? Als we alle leiders een halt toe roepen, wat zou er dan gebeuren? Zelf denk ik dat het dan een stuk beter zou zijn in de wereld. Minder of zelfs geen oorlog. Geen waanzin van een Amerikaanse leider om een orkaan met kernbommen te bestrijden. De Eerste en Tweede wereld oorlog zouden er niet zijn geweest. Hitler zou zich alleen ingezet kunnen hebben voor de infrastructuur en de werkgelegenheid. Napoleon zou met zijn rugzak een mooie roadtrip gemaakt hebben door Europa.

Het is niet zo best gesteld met de leiders in onze wereld. Zolang men alles onder controle wil houden blijven de perspectieven van de gewone man beperkt.

Gelukkig heb ik geleerd dat ik er wat aan kan doen. Ik kan me eraan ergeren, frustreren en noem het maar op. Maar daar maak ik me niet gelukkig van. Daar wordt mijn perspectief door vertroebeld. Nee, ik bedoel iets anders. Ik heb het over bewustwording en pro-activiteit. Ik kan er actief wat aan doen. Covey zegt immers dat we in een cirkel van bewustzijn en in een cirkel van invloed leven. Als ik in die cirkel van bewustzijn blijf klagen verander ik niets aan mijn situatie. Mensen die over van alles klagen en anderen de schuld geven maken zichzelf en hun omgeving ongelukkig. Ik geef toe, er zijn momenten dat het leven soms niet leuk is. Maar kom op, “de bal is rond en als je niet scoort verlies je” zou Johan Cruijff zeggen. Martin Luther King werd zich door de invloed van Ghandi bewust dat hij iets kon doen aan de rassenscheiding in zijn stad. Hij ging de beroemde ‘sit-ins’ en de ‘bus-stakingen’ organiseren. Na jaren strijd tegen de heersende leiders werd de rassenscheiding in heel de Verenigde Staten opgeheven.

Op internet heb ik tevergeefs gezocht naar de CV van Martin Luther King. Gelukkig heb ik hem niet gevonden. De daden die hij heeft verricht zeggen mij genoeg.

Ik ga nog even wat jaren terug in de geschiedenis. Mozes, je weet wel, de man die het volk Israël uit Egypte heeft geleid. Stel je eens voor dat hij vandaag bij een grote multinational zou solliciteren. Ik ga geen volledige CV van de beste man opstellen. Maar ik wil wel enkele karakter eigenschappen noemen die hij ongetwijfeld niet in zijn CV zou beschrijven.

“Ik ben afkerig van leiderschap. Ik heb een spraakgebrek. Leef liever in isolement en houd ervan om urenlang op een berg te zitten mediteren.
Soms heb ik wel de passie en de energie maar heb ik geen overzicht meer in mijn doel.
Als mensen niet naar mij luisteren dan is mijn motto ‘niet praten maar slaan’.
Ik hou niet van discussies en los die het liefste op met geweld.
Uiteindelijk zal ik niet mijn doel bereiken”.

Schitterende motivatie nietwaar? Zo zie je ze niet vaak. Mozes is een man met tegenstrijdigheden. Het ene moment wil hij absoluut geen leider zijn. Het andere moment loopt hij door de Rode zee.  Mozes heeft in 40 jaar tijd een schat aan leiderschapsvaardigheden nagelaten. Dat leiders worden geboren is een fabel. Leiderschap ontwikkel je door pro-actief je eigen ding te doen. In beweging komen en in beweging blijven. Dat betekent niet dat je als een dolle moet doordraven. Die meditatieve momenten zijn van groot belang. Nieuwe ideeën en energie ontstaat in de stilte. Geen getetter van leiders die hun ego op elkaar afspiegelen en ons zo nieuwe perspectieven ontnemen. Alsof er geen andere oplossing zou zijn.

Ik heb in ieder geval geprobeerd om met wat woorden de lezer te overtuigen om iets te doen als je zaken wilt veranderen. Wat ik ontdekt heb in de situatie van Mozes is, dat hij juist door zijn leiderschap tegen de stroom in moest gaan. Je kunt in een cv mooie woorden schrijven maar als de situatie jou verlamd dan blijft er van je actieve leiderschap niets over. Je hebt misschien wel eens twijfels of je het wel goed doet in je bedrijf, je huwelijk of je opvoeding. In een bepaalde benarde situatie je tas pakken, je mond opendoen, eruit stappen of in ieder geval iets doen. Dan doe je gewoon altijd het goede en creëer je nieuwe groeimogelijkheden. Dat is leiderschap in jouw situatie op hoog niveau en wat op hoog niveau gezien wordt.

Dus als je nergens wordt aangenomen omdat je CV misschien niet goed blijkt te zijn, geen zorgen het ligt niet aan jouw kwaliteiten, maar je kunt er iets aan doen.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s