Klussen aan je karakter

Coaching en persoonlijk leiderschap

twig tent on seashore
Foto door Stephen Paris op Pexels.com

Slapen in een veel te klein tentje, waarin je ’s nachts het gevoel krijgt ingevroren te worden. Eigengemaakte brandnetelsoep, planten en insecten eten, fysieke en mentale uitdaging en ’s avonds bij het kampvuur verhalen vertellen. Dat is wat mannen en jongens willen, maar te weinig of nooit doen. Op zoek naar extreem avontuur. De survival en expeditie programma’s op Discovery Channel en National Geographic maken de Bear Grylls in ons los. Het ziet er op TV wel heel gemakkelijk en romantisch uit. Ik durf dan best direct vanuit mijn comfortabele hoekbank naar een minder comfortabele uithoek in de wereld te zappen.

Maar net als in die klusprogramma’s op TV. In een uur tijd worden klussen geklaard met een weergaloze metamorfose als resultaat. Mannen springen zonder door te denken uit de bank en beginnen als gekken te klussen of boeken een avontuurlijke reis. Sommige klussen eindigen in een drama. Gelukkig zijn daar ook weer programma’s voor. Waarom zoeken we die uitdaging eigenlijk? De reclameslogan van een bekend biermerk zegt; ‘Mannen weten waarom’. Die vraag heeft mij tijdens een Bushcraft in de Belgische Ardennen beziggehouden. Het antwoord bleef echter uit. Totdat in het nazorgprogramma steeds een terugkerende opmerking door de jongens gedaan werd. Op de vraag wat ze het moeilijkst vonden antwoordden de meesten; ‘het lopen met jezelf’. Ik reageerde verbaasd. Je loopt toch altijd met jezelf? Na verschillende uitleg van de groep heb ik geleerd dat het nogal complex is voor die gasten. De ‘mannen’ gaven ook aan dat juist het ‘lopen met jezelf’ het meest leerzaamst was. Elke dag moesten ze individueel een behoorlijk stuk lopen met een zware rugzak. Heuvel op heuvel af. De eerste keren staarden sommigen naar de pittoreske dorpjes in de heuvels. Anderen waren geimponeerd door roofvogels in de lucht.

De daarop volgende keren was het ‘leuke’ er af. De pittoreske dorpjes en de roofvogels waren niet interessant meer. Er kwam protest. Nu kwam het moment dat ze met zichzelf geconfronteerd werden. Dit stond haaks op het oppositionele gedrag, het cannabis roken, een overdosis energydrink of het uitputtende geestdodende gamen. Het oerinstinct om te ‘ klussen’ kwam boven. Er moest nu een realistische klus aan het karakter geklaard worden. Maar ze missen het juiste ‘gereedschap’ en ‘bouwmateriaal’. Voor die jonge gasten kan dat net als die klusprogramma’s eindigen in een dramatische teleurstelling. Nog meer frustratie. Ze worden in de meeste gevallen immers met een leeg of onafgemaakt en onrealistisch karakter geconfronteerd. Ik denk dat er tijdens zo’n ‘character encounter’ een soort chemische reactie met de realiteit tot stand komt. Het is een natuurlijke bescherming. Het zorgt ervoor dat we weer beseffen dat we realistische klussen in dit leven hebben te klaren. Iets anders dan ‘normaal’ doen is gewoon heel normaal. Zo’n plotselinge ‘explosie’ vanuit de hoekbank is gewoon heel gezond voor ons psychisch welzijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s