Wat is de Circle of sources?

Coaching en persoonlijk leiderschap

nature water forest brook
Foto door Little Visuals op Pexels.com

Bij de psycholoog. Diagnose stellen. 
Waarom krijgen sommige mensen zo moeilijk grip op hun leven?
Waarom ben ik eigenlijk ondernemer geworden?
Waarom krijg ik geen grip op de zaak in die moeilijke periode?
Waarom ging het mis in mijn ondernemerschap?
Waarom kan het soms zo moeilijk zijn om leiding te nemen over mezelf, het bedrijf, mijn gezin, mijn huwelijk en mijn kinderen?
Welke oorzaken liggen eronder?

“Dit gaat niet over mij. Dit is niet wat ik nodig heb.”

Ik ben tientallen keren met een cliënt naar een psycholoog geweest. Achteraf zaten we in de auto op weg naar huis of aan een menu bij een bekende fastfoodketen. In de meeste gevallen gaf men aan dat ze bij de psycholoog het gevoel hadden dat het niet over hun ging. Dat het niet was wat ze nodig hadden. Met alle respect voor de vaak leuke vrouwelijke psychologen, die soms net afgestudeerd waren of jarenlange ervaring hadden. Het lag gewoon aan de persoon die ook niet wist waar het ‘op slot’ zat.

“Waarom’ is het topje van de ijsberg”

Alle ‘waarom’ vragen zijn meestal lastige vragen. Als een kind iets heeft uitgespookt en je vraagt “waarom heb je dat gedaan?” verwacht je dan een goed beargumenteerd antwoord? “Waarom gebruik je drugs?” “Waarom gaat het goed?” “Waarom ben je niet gelukkig?” Stereotype man van de velen die ik heb gesproken; goed gevulde bankrekening, leuke vrouw, fijn gezin, mooie auto en twee of drie keer per jaar op vakantie. Elke week gebruiken aan ruim 250,00 cocaïne. Af en toe nog een bezoekje aan het casino. “Waarom doe je dat?” Hij wist het niet. Net zoals al die andere jongens en mannen die ondanks de groeiende welvaart vastlopen. Sjonge, jonge ik zat met een vraag waar ik geen antwoord op wist en ik moet er dagelijks mee werken. Drie jaar geleden heb ik de balans nog maar eens opgemaakt. “Na 26 jaar in het bedrijfsleven en 16 jaar in de hulpverlening heb ik iets waardevols ontdekt wat wellicht een opening kan bieden.

“Golden circle is goud waard”

De Golden Circle van Simon Sinek is een uitkomst. De kracht van eenvoud. Het helpt om de ‘waarom’ vragen te stellen die we vergeten waren te stellen of liever uit de weg willen gaan. Als het eenmaal dan toch door een coach of therapeut zover moet komen gaat het heel lastig worden. Meestal is het dan vijf voor twaalf. Dat is ook niet zo vreemd. Voor alles is immers een oplossing, denken we. Ik wil het en ik wil het nu. Het wordt ons steeds gemakkelijker gemaakt en, als we een slechte jeugd hebben gehad dan is het makkelijker om je af te sluiten dan om eraan te werken. De manier waarop mensen er dan naar kunnen vragen, zit vaak een veroordelend label in verwerkt wat vervolgens nog irritant lang blijft plakken. Ach, zij kunnen er ook niets aan doen. Iedereen heeft immers zo z’n lek en gebrek. Helemaal op het gebied van emotionele ‘verwondingen’. De schaafplek van het kind dat gevallen is geeft niet de pijn maar, de angst om het alleen te moeten verwerken geeft het grootste verdriet. Die pleister heeft een placebo effect tegenover de troostende woorden van vader of moeder. Voor emotionele schade in de volwassenwereld zijn er ook genoeg ‘pleisters’ om de pijn te verdoven. Het gaat dan wel om serieuze en hardnekkige zaken die met een pleister afgeplakt worden. De troostende en begripvolle woorden zijn vaak ver te zoeken. Het ‘label’ is inmiddels ook al geplakt. Oude en nieuwe problemen worden weg-geconsumeerd door de vele ‘fastfood’ producten. De ‘waarom’ vragen waarom men iets doet blijken toch nog te beperkt. Het is een goed begin maar die lange en zware afstand van hoofd naar hart blijkt een ‘hart-nekkig’ traject te zijn. De ‘waarom’ vragen blijken nu veelvuldig gebruikt te worden voor het behalen van succes om maar niet te hoeven zeggen wat er gezegd moet worden. Ik vraag me dus af of we dan niet te snel een ‘sluipweg’ nemen.

“Als we verder willen gaan, moeten we teruggaan en die kostbare waarden herontdekken, dat alle realiteit gebaseerd is op morele grondslagen en dat alle realiteit spirituele leiding nodig heeft.” Martin Luther King

Ik heb ontdekt dat het gaat om bewustwording van voedingsbronnen onder de ‘waarom’ vragen. Bronnen die helpen om leiding te nemen over je leven. Ik hoor de wat oudere ondernemers zeggen dat het bedrijf leiding over hun krijgt. Tijdens een bijeenkomst merkte iemand terecht op dat hij voortdurend bezig was met controle en vak-technische taal. Daardoor kreeg hij zelf en het bedrijf geen voldoende voeding van andere bronnen.  Ik zie hetzelfde bij mensen in de hulpverlening. Ze zijn kwetsbaar, hebben iets meegemaakt of staan onder grote prestatiedruk. Je bent dan de meeste tijd bezig met vluchtgedrag. Het was voor mij wel even confronterend toen ik een keer iemand erop moest wijzen dat we nu genoeg gepraat hadden. Dit is niet negatief bedoeld maar alles in zijn leven vroeg erom dat hij de leiding kon nemen over zijn verhaal. Er is bij iedereen wel een gebrek aan persoonlijk leiderschap maar de snelle veranderingen en hoge druk kunnen ertoe leiden dat er vandaag de dag meer mensen met klachten thuis zitten dan ooit. We hebben moeite om de juiste voedingsbronnen aan te boren om leiding te nemen over het leven. We vergeten en we willen vergeten. Je hoeft niet voortdurend prijzend of jammerend achterom te kijken. Maar onze persoonlijke achtergrond heeft wel degelijk te maken met onze bestemming. Wat als onze ‘bestemming’ op een fiasco uitloopt en de weg terug, tussen hoofd en hart ‘hardnekkig’ is geblokkeerd? Ik vind dat de Nederlandse ‘identiteit’, wat steeds meer aan het afkavelen is, absoluut de oorzaak is van de ‘waarom’ vragen. Er is behoefte aan gemeenschappelijke waarden. Er is nu vooral chaos en onrust.  De behoeft aan het verhelderen van levensvragen zal alleen maar toenemen.

De Golden Circle van Simon Sinek is een heel goed begin, maar mag niet gebruikt worden om te beginnen bij het verkeerde begin om vervolgens (nog) meer succes op onze nek te halen waar we niet tegen bestand zijn. Waar de aarde niet tegen bestand is.  De Cirkel van voedingsbronnen maakt ons bewuster en gaat verder waar men niet verder durft. Tegen alle dominante systemen in. Dat is nodig om niet om te keren bij lastige vragen. Als we eerst terug gaan en dan weer vooruit dan ontstaat het gevoel dat het echt over ons gaat. Dat hebben we nodig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s