Do you have a dream?

non-violence-1158316_1920“I have a dream”. Wie kent de beroemde uitspraak niet van Martin Luther King. Op 4 april 2019 was het 51 jaar geleden dat Martin Luther King in 1968 werd vermoord. Daarmee werd op een gewelddadige manier een aanslag op geweldloosheid, gerechtigheid en vrede gedaan. Maar zijn principe van geweldloosheid dwong in de hele wereld respect, hoop en moed af.

Opleiding
Martin Luther King werd op 15 januari in 1929 geboren in Atlanta. Hij werd op jeugdige leeftijd al geconfronteerd met de mensonterende rassendiscriminatie. Na zijn opleiding aan het Morenhouse College besloot hij zijn idealen vanuit zijn christelijk geloof vorm te geven. In Chester en Chicago studeerde King theologie en vervolgens volgde hij in Boston nog eens psychologie. Goed opgeleid begon Martin Luther King zijn ´Negerrevolutie´.

Bussstaking
In het jaar 1956 werd King internationaal bekend door de beroemde Busstaking. Een massabetoging in Montgommery, Alabama, waarbij honderden ‘negers’ uit protest niet met het openbaar vervoer gingen. Dit was een aderlating voor de busbedrijven. Op die manier lieten de ‘negers’ merken dat ze wel degelijk meetelden in de maatschappij.

Geweldloosheid
Het principe van geweldloosheid werd regelmatig beantwoord met gruwelijke vormen van terreur en gevangenisstraffen. Ondanks dat dwong de geweldloosheid over de hele wereld respect en bewondering af. Het principe van Martin Luther King inspireerde vele mensen. King was op zijn beurt geïnspireerd door Jezus en Ghandi. Jezus en Ghandi waren het voorbeeld hoe geweldloosheid effect had op onrecht en dwongen daarmee veel respect af. Door geweldloos te handelen dwongen zij respect af bij de mensen die hen onrecht aan wilden doen. We zien het bijvoorbeeld bij het lijden en sterven van Jezus. Soldaten, rechters en gewone mensen realiseerden zich na de dood van Jezus dat Hij onschuldig was. Het geweld tegen de zwarte bevolking in Amerika werd uiteindelijk ook gezien als onrecht tegen onschuldige mensen.

Nobelprijs voor de vrede
In 1963 werd Martin Luther King door Time magazine uitgeroepen tot ´Man van het jaar’. King was predikant van de Ebenezer Baptistenkerk in Atlanta waar hij met zijn vrouw en kinderen ook woonde. Tevens was hij voorzitter van de Southern Christian Leadership Conference. In 1964 werd King winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede.

Droom vermoord?
Martin Luther King werd op 4 april 1968 in Memphis doodgeschoten. De vraag die nu gesteld moet worden: is de droom van Martin Luther King uitgekomen of is die met hem vermoord? In het boek ‘Waarom wij niet langer kunnen wachten’ beschrijft King dat hij zich bewust was dat niet van de ene op de andere dag sociale veranderingen kunnen plaatsvinden. Maar hij had de inspiratie om te beginnen alsof de volgende dag die mogelijkheid er niet meer zou zijn. De droom van Martin Luther King leeft nog steeds voort. Het blijft een actueel thema om onrecht aan te pakken met geweldloosheid. Het is de wens van veel mensen en de wens van King om zijn droom door te geven aan de wereld waarin we leven.

Verbinden
Onrecht is het tegenovergestelde van ‘recht’. Iets is krom wat eigenlijk recht moet zijn. Tegenslag kan ervaren worden alsof onrecht wordt aangedaan. Helaas heerst er in sommige branches een cultuur waarin ‘mensen over lijken’ gaan en zo dromen om zeep helpen. Organisaties, aandeelhouders, directeuren kunnen teveel gericht zijn op het resultaat dat het menselijke uit zicht raakt. Wanneer organisaties durven te dromen over dit soort waarden kan een cultuur positief beïnvloed worden. Het uitspreken van je droom en verbinding maken met anderen door je droom houdt inspireert ook anderen om te durven dromen. Maar soms wordt iets krom gemaakt waarmee je een rechte slag kunt maken. Daarom moeten we altijd op zoek gaan naar de waarden die mensen kunnen verbinden. De speech van Martin Luther King, die nog steeds tot één van de beste redevoeringen behoort, bewijst dat de juiste waarden, mensen van verschillende rassen en culturen kunnen verbinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s