Niet van graniet

Positief veranderen door het ontdekken van de juiste waarden

Mijn vader zei vroeger altijd “er is niets zo veranderlijk als een mens”. Wat hij daarmee bedoelde begreep ik toen nog niet. De chaos in mijn puberbrein leidde mij steeds af. Nu ik wat ouder ben en, op momenten denk dat ik enige vorm van structuur heb gevonden, verandert er weer iets in mijn omgeving. Soms ga ik mee in bepaalde modegrillen. Kan ik weer opnieuw beginnen. Mensen die bijvoorbeeld een gezin hebben snappen wat ik bedoel. Voor mijn werk ben ik ook altijd op zoek naar handvatten die mij kunnen helpen om, toch ooit eens de structuur te krijgen die anderen zo goed schijnt te helpen.

Ik las eens de biografie over de beroemde American footballcoach Vince Lombardi. Hij werd geboren op 11 juni 1913 in Brooklyn, New York. Als zoon van een Italiaanse immigrant groeide Vince op in een katholiek gezin. In 1928, op de leeftijd van 15 jaar, ging hij studeren voor priester. Na twee jaar zag hij in dat hij niet geroepen was om met een wierookvat te zwaaien. Hij besloot ergens anders te studeren en ging naar St. Francis College. Daar ging hij in het footballteam spelen als vleugelverdediger. Na het afstuderen ging Vince wonen bij de Fordham University en speelde ook daar in het foottballteam, waar hij lid werd van de befaamde Fordham’s “Zeven Blokken van graniet”. Dit was voor jaren het sterkste aanvallende team in de Amerikaanse football geschiedenis. Lombardi studeerde in 1937 met ‘magna cum laude’ af van Fordham. Hij nam de beslissing om een functie als assistent trainer te nemen bij St. Cecilia High School in Englewood, New Jersey. Tijdens de acht jaren op St. Cecelia, trouwde Vince in 1940 met Marie Planitz en samen kregen ze twee kinderen.

Eenvoud en uitvoering

In 1947 trad Lombardi toe tot de technische staf op Fordham University. In 1949 kreeg Lombardi de kans om zijn coachings loopbaan voort te zetten bij het militaire team in West Point. Vince zag het als een grote uitdaging om assistent te worden van Earl Henry Blaik, ook wel Red Blaik genoemd. Hij kon het leren onder leiding van de befaamde “Rode” Blaik niet weerstaan. Tijdens deze periode ontwikkelde Vince zijn beroemde ‘succesformule’, eenvoud en uitvoering. Hij ontwikkelde een bekende reputatie als een onvermoeibare coach. Deze eigenschap bracht hem tot de positie van assistent-coach voor de New York Giants in de National Football League (NFL). Tijdens de vijf jaar bij de Giants, hielp Lombardi het team tot vijf winnende seizoenen, met als hoogtepunt het kampioenschap in 1956.

Trainen, trainen, fouten maken geeft niet

Lombardi werd vervolgens hoofdtrainer en tekende een vijfjarig contract met de Green Bay Packers in januari 1959. Hij organiseerde intensieve slopende trainingskampen en eiste absolute toewijding en inspanning van zijn spelers. Door Lombardi’s harde en gedisciplineerde stijl draaiden de Packers in 1960 het meest succesvolle jaar, waardoor ze vijf NFL kampioenschappen wonnen, waaronder overwinningen in de Super Bowl 1 en 2. Lombardi verkreeg de titel van grootste footballcoach in de geschiedenis. Na een onderbreking van twee jaar ging Lombardi in 1969 terug om de Washington Redskins te leiden. Dit leidde onmiddellijk tot hun eerste winnende seizoen in meer dan tien jaar! Het lijkt allemaal heel lovend maar natuurlijk verloren de teams van Lombardi ook wedstrijden. Er werden fouten gemaakt tijdens cruciale wedstrijden. Maar de fouten werden opgevangen door een bijzondere teamspirit.

Homerun Vince Lombardi

Helaas werd in 1970 een ernstige vorm van darmkanker bij Lombardi vastgesteld. Vince Lombardi stierf korte tijd later op 3 september 1970 op 57-jarige leeftijd. Hij maakte als het ware zijn laatste ‘Homerun’. Vince Lombardi was een geliefd en nationaal icoon geworden. Duizenden mensen namen deel aan de twee aparte begrafenissen. Kort na zijn dood werd Lombardi ingewijd in de Pro Football Hall of Fame. Elk jaar wordt zijn naam geëerd door het uitreiken van de Vince Lombardi trofee aan de Super Bowl Champion.

Lessen over verandering

De aanpak van Vince Lombardi berust op eenvoud en uitvoering. Dat eenvoudige spreekt me wel aan maar, dan komt het nog aan op de uitvoering. Was alles maar zo eenvoudig dat we het niet uit hoefden te voeren. Het ging Lombardi niet om het resultaat in eerste plaats. Geen krampachtige focus op het behalen van succes. Succes was het logische gevolg van de veranderingen. Lombardi trainde niet om te winnen. Dat klinkt vreemd maar hij liet zich niet verleiden door de twee paradoxen ‘winst’ en ‘verlies’. Hij ging aan de slag met de intrinsieke waarden van de spelers en de vraag “waarom ze footballspeler waren”. De (eenvoudige) Golden Circle van Simon Sinek was toen nog niet bekend maar, het is wel een eye-opener. De basis voor Lombardi’s aanpak was een mix van gedisciplineerd, dienend en toewijdend leiderschap. Verandering heeft denk ik voor een deel te maken met de manier van benaderen. In de verschillende artikelen over het leven en werk van Lombardi heb ik een aantal essentiële zaken ontdekt die tot hun vele kampioenschappen hebben geleid;

  • Veranderen van de cultuur in het team en de organisatie
  • Waarden in kaart brengen die de cultuur vormen
  • Gedrag bepalen die de waarden vertegenwoordigen
  • Waarden en gedrag verwoorden
  • Alle bovenstaande punten dagelijks herhalen

Ik ben geen dokter maar, bovenstaande punten lijken niet alleen op een recept, het gaat over mentaliteit en identiteit. Dagelijks met mentaliteit en identiteit bezig zijn is een lastige ‘klus’. Discipline en structuur zijn voor mij dingen waar ik misschien nooit controle over krijg. Mensen die zich hierin herkennen wees niet bedroefd, we hebben de wetenschap aan onze zijde. Het veranderen van iets doe je namelijk niet even in een weekendretraite. Maar het is ook niet iets dat je doet door er ‘gezellig’ over te praten. Vince Lombardi moest keihard aan de slag om de cultuur van een verliezend footballteam om te vormen tot een cultuur van kampioenen. Het veranderproces van de Packers bewijst dat mensen ‘niet van graniet’ zijn. Mensen kunnen veranderen. Positief en helaas ook in negatieve zin. Maar voor sommige dingen moeten we gewoon geen verandering verwachten. Het hoeft niet omdat je weet dat het gewoon goed zit. Mijn vader was fan van Ajax. Nu snap ik dat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s